top of page
  • Writer's pictureKaisa-Triin Kosenkranius, Makramee Stuudio asutaja

Kuidas makrameed puhastada?

Makramee on tegemas comeback´i ning tõenäoliselt on makramee seinaehe, makramee lillekiik, kardin või muu kodusisustuse element jõudnud ka Sinu kodu kaunistama. Paljudel tekib aga küsimus, kuidas 100% puuvillast makramee tooteid puhastada ja hooldada, et nad püsiksid võimalikult kaua puhta ja ilusana.


Puuvillaniidid pärinevad looduses puuvilla taimelt, mis teeb puuvillast 100% loodustliku materjali. Puuvill on pehme ja mõnus katsuda ja seejuures ka väga vastupidav. Selleks, et tagada oma uue makramee teose pikk ja õnnelik eluiga, on oluline teada, kuidas makrameed õigesti hooldada.


Annan siin mõned soovitused, mida järgida, et makramee kaunistused püsiksid kaua puhta ja ilusana.


1. Võta makramee kiiresti pakendist välja sirguma


Esmalt on oluline, et kui oled oma makramee tellimuse kätte saanud, palun võta makramee teos võimalikult kiiresti pakendist välja. Ava pakend ja riputa või aseta teos ettevaatlikult oma kodus õigele kohale. Mõnikord võivad seinakaunistused ja muud makramee teosed minna transportides veidi kortsu või sassi. Sellest pole aga midagi hullu ja võid narmaid õrnalt oma näppude abil sirgeks kammida.  Ajapikku aitab gravitatsioon makrameeteosel ilusti sirgeks vajuda ja oma õige vormi taastada :)


2. Puhasta aeg-ajalt kuiva lapiga

Makramee seinakaunistuse ja teiste makramee teoste puhastamiseks pühi neilt aeg-ajalt kuiva lapiga tolmu. Kuiva ilma korral võid vahel makrameed ka õues tuulutada, aga seda tehes ei soovita jätta makrameed pikaks ajaks päikese kätte, sest päike võib värvilises toonis makramee värvi ajapikku pleegitada.


Palun ära kasuta niisket ega märga lappi makrameeteose puhastamiseks.



3. Tugevama pleki korral on lubatud jooksva vee all loputamine


Kui siiski juhtub, et makramee kunstiteos saab tõesti mustaks (näiteks kohvi või veinipleki), siis on oluline hakata plekki kohe eemaldada enne kui plekk makramee materjali sisse kuivab. Selleks kasta makramee teost jooksva külma vee all 3-5 minutit ja vajadusel kasuta kõige õrnemat looduslikku puhastusvahendit pleki eemaldamiseks.


Seejärel aseta makramee teos kuivama laotades ta horisontaalsele tasapinnale.


4. Hoia makramee teosed eemal lahtisest tulest


Neljas soovitus on muidugi ise-enesest mõistetav, sest kvaliteetne makramee kunst on valmistatud käsitsi kasutades looduslikku puuvillast materjali, mis on oma loomult kergesti süttiv. Seega palun hoia küünlad ja kaminatuli makramee teostest eemal.


Ole hea ja järgi neid hooldusjuhiseid, et tagada oma kullakalli makrameeteose pikk eluiga :) Küsimuste korral võta minuga julgelt ühendust - aitan hea meelega!




83 views0 comments
bottom of page