top of page
  • Writer's pictureKaisa-Triin Kosenkranius, Makramee Stuudio asutaja

Makramee ajalugu: lühike ülevaade

Jah, käsitsi punutud makramee kardinad ja lillehoidjad olid 1980ndatel paljudes Eesti kodudes väga populaarsed ja on praegu tegemas comebacki, aga makramee ajalugu on tegelikult aastasadu pikk. Makramee sõlmimise tehnikaid on edasi antud põlvest põlve juba mitu sajandit. Siin on lühike ülevaade makramee ajaloost.


Makramee päritolu seostatakse enamasti 13. sajandi araabia tekstiilikunstnikega, kes kasutasid dekoratiivseid sõlmi, et lõpetada ja viimistleda oma käsitsi valmistatud tekstiilide lahtiseid narmaid. Samas on makramee päritolu seostatud ka juba 3. sajandi Hiinaga, kus kasutati efektseid tekstiile seinakaunistustena.


Makramee hakkas maailmas rohkem levima tänu 13. sajandi araabia tekstiilikunstnikele, kelle käsitöö levis üle kogu Euroopa. Peagi õppisid makramee sõlmimise tehnikad ära meremehed.

Makramee ajalugu, meremehed
Makramee ajaloos mängisid olulist rolli meremehed

Tänapäeval arvatakse, et just tänu meremeestele levis makramee nii laialt üle kogu maailma. Meremeeste jaoks oli makramee sõlmimine ühest küljest kasulik praktiline oskus, mida laeval vaja, kuid pikkade meresõitude ajal igavust kurtnud meremehed tegelesid makrameega ka oma vabast ajast, et oma meelt lahutada. Lisaks tähendas meremeeste jaoks makramee kaunistuste valmistamine ka võimalust teenida lisaraha. Meremehed hakkasid oma käsitsi sõlmitud makramee võrkkiikesid, vöösid ja mütse sadamates müüma.


Makramee sõlmimine kui tekstiilide kaunistamise viis oli mitme sajandi vältel populaarne hobi maailma eri paigus, kuid tõeline hiilgeaeg jõudis kätte 1970ndate Ameerikas (1980ndate Eestis). Siis hakati makrameed seostama boheemlasliku elustiili ja loodussõbralike väärtustega.


Viimastel aastatel on makramee taas moodi tulnud ning paljud maailmakuulsad sisekujundusbürood hindavad makrameed kodusisustuses kõrgelt.


Soovid makrameed õppida?

Korraldan seltskondadele privaatseid makramee töötubasid. Vaata lähemalt: https://www.makrameestuudio.com/makramee-tootuba

249 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page